Därför går du inte ner i vikt

Jun 22nd, 2010

kategori:Okategoriserade

Därför går du inte ner i vikt

1. Du tror att du är unik

För att minska i fett måste du skapa ett kaloriunderskott dvs. du måste äta mindre energi än vad du göra av med. Detta är en absolut sanning utan undantag, även personer med snabb/effektiv metabolism behöver ett underskott. Du är inte unik så till vida att “underskott inte fungerar för mig” eller liknande ursäkter. En del går ner relativt snabbt medan andra tar längre tid på sig, precis som vissa går upp i muskler snabbt medan andra tar sin tid. Huvudsaken är att alla kan göra det. Hur effektiv din metabolism och viktnedgång beror till viss del på dina gener, men även socialt arv och beteende influerat av omgivningen.

2. Du svälter dig själv

Underskott förbränner fett. Då måste ett så stort underskott som möjligt vara det bästa eller hur? Fel! Ett för stort underskott gör enbart att kroppen ställer in sig i svältläge eftersom den tror att det råder akut matbrist, vilket sällan är sant i dagens samhälle. En vanlig myt är att svältläget skulle få kroppen att sluta förbränna fett. Det är inte sant. Det som i verkligheten sker är att kroppen uppreglerar fettförbränningen i takt med att du äter mindre men samtidigt minskar dijoniseringen av hormonet T4 till T3. Förenklat så innebär det att det inaktiva T4 slutar omvandlas till det aktiva förbränningshormonet T3, vilket i sin tur sänker fettförbränningen och alltså din viktnedgång. Det bästa för en hållbar och effektiv diet är faktiskt att börja med så mycket kalorier du bara kan och så lite cardio som möjligt. Detta för att ha möjlighet att öka träningen och minska på kalorierna i framtiden när kroppen har svårare att släppa på fettet. Det är dumt att spela alla kort i första omgången.

Ett för stort underskott ställer alltså in kroppen på svält och får den att hålla ännu hårdare på fettdepåerna. Äter du inte tillräckligt kommer kroppen att sakta ner fettförbränningen och istället enbart göra dig tröttare. Bäst gör du i att räkna ut din metabolism och äta ca 500kcal mindre per dag. Prova i en vecka och utvärdera. Reglera kost och cardio efter resultat.

Gör din kropp en tjänst och undvik svältkurer. Ät ordentligt och ta en powerwalk/ett gympass istället eftersom du förmodligen vill ha en stark och snygg fysik istället för en svag pomfrittkropp dvs. utan muskler men smal, fettig och sladdrig.

3. Du överskattar hur mycket du kalorier du förbränner när du tränar.

De flesta som gör någon form av cardio gör det på löpbandet eller på motionscykel. Hur mycket blir detta? Lågintensiv cardio 45 minuter x 3 ggr i veckan = ca 600 kcal. Detta motsvarar inte ens en pizza. Ditt kaloriunderskott är alltså borta med en måltid.

PS. Jag vet att det inte finns några exakta uträkningar och att kaloriförbrukning påverkas av mycket mer än variablerna tid och längd men detta borde ge en överblick på hur snabbt man kan radera ett möjligt kaloriunderskott. Så allt tänkande “Jag har varit så duktig, jag förtjänar detta” fungerar helt enkelt inte.

De enda som kommer undan med en “dålig” kost är elitidrottare som tränar 4-6 timmar per dag, något vanliga människor sällan har tid eller lust till.

Minska på maten eller ännu hellre, ändra om dina matvanor så att du kan äta mer nyttig mat. Du kommer må både bättre och vara mättare. Två saker som är bra att ha i åtanke är att om måltiden är stor till volymen men låg till kalorierna är den bra för mättnadskänslan under diet och det andra är ett citat If it doesn’t fly, swim or run, or if it’s not a green vegetable, you don’t eat it…” – Poliquin

4. Du underskattar hur mycket du äter.

Går du inte ner i vikt äter du för mycket. Det finns ingen annan förklaring, såtillvida du inte lider av någon ovanlig metabol sjukdom vilket förmodligen inte är fallet. Gå till läkaren om du känner dig osäker. Om du var ensam på en öde ö, utan mat och resurser skulle du garanterat gå ner i vikt. Så varför inte nu? Portionerna har vuxit något enormt de senaste 50 åren. Det som förut var en stor läskedryck på McDonald’s är nu idag knappt en liten. Sannolikheten är således stor att du äter för mycket med dagens matvanor.

De flesta är väldigt dåliga på att uppskatta hur mycket kalorier de får i sig. Därav all övervikt och hälsoproblem. En vanlig meny på ett snabbmatsställe kan faktiskt innehålla en hel dagsförbrukning kalorier som en normalviktig kvinna i medelåldern bör äta. Dessa kommer knappast från första klassens råvaror och innehåller mycket onyttigheter som är dåligt för både hälsan och formen.

5. Du tror att du äter hälsosamt

Låg fett. Låg kolhydrat. Fullkorn. Lågt GI. Lita inte på dessa märkningar utan läs innehållsförteckningen. Lågt fett innebär ofta att fettet bytts ut mot socker. GI är fortfarande dåligt om du äter mer kcal än du gör av med. Om viktnedgång är målet är det bäst att konstant ha en lägre nivå enligt mig.

Det finns oftast helt enkelt inga genvägar till en bra kost förutom att laga maten själv och lära sig vad som faktiskt är nyttigt!

Kommentarer är stängda.