Öka din insulinkänslighet

Jul 22nd, 2010

kategori:Okategoriserade

Öka din insulinkänslighet

Att ha en bra insulinkänslighet är något som är bra för alla och något vi som tränar borde tänka extra på för att öka resultatet av alla hårda timmar på gymmet! För er som inte vet vad insulinkänslighet är kan jag göra en snabb förklaring: Insulin är det hormon som transporterar alla näringsämnen i din kropp (Kolhydrater, fett och protein). På cellerna i muskeln finns receptorer/mottagare för detta hormon som ger en signal till cellen att “öppna sig” och ta emot näringsämnena, det är just känsligheten på dessa receptorer som är så viktig. För om den är låg krävs en jättemängd insulin för att ta hand om maten du ätit. Medan om dina receptorer är i topptrim kommer en väldigt liten del insulin krävas för att få in näringen i cellen.

Vad detta betyder för dig?

Utan att gå in för djupt på det hela så kan man säga att med låg insulinkänslighet krävs mer insulin för att ta hand om maten du åt, och då blir du fetare av det du äter. Det säger sig självt, då du har mer av ett hormon i blodet som är väldig anabolt för fettvävnad så kommer mer fett effektivare lagras i fettvävnaden. Men med en bra insulinkänslighet krävs mindre insulin för samma mängd mat, näringen går lättare in i muskelvävnaden men har mindre benägenhet att lagras i fettvävnaden.

Det är vanligt att många har låg insulinkänslighet idag. Detta beror oftast på snabbmat, övervikt och stillasittande (känns som de tre ofta hör ihop). Nästan alla kan dock förbättra sin insulinkänslighet även folk med typ 2-diabetes, även kallad ålders diabetes. Finns ex. på folk som blivit fria från sina insulinsprutor pga. bra kost kombinerat med träning.

Lista på fem saker som ökar din insulinkänslighet, bäst först:

  • Styrketräning/Cardio
  • R-ALA
  • Krom
  • Linfröolja
  • Kanel

Kommentarer är stängda.