Träningsformer

Här kommer en sammanfattning av de olika träningsformer jag erbjuder:

Hemträning

Istället för att ta sig till en träningsanläggning besöker jag klienter i hemmet, utomhus eller på företaget. Detta för att vissa klienter har svårt att ta sig till en träningsanläggning eller att tiden inte finns. Därför erbjuder jag hemträning som ger en effektiv träning var du än befinner dig. Låt mig lägga upp en rolig och varierande träning för just dig!

Gym

Vi träffas på träningsanläggningen. Där hjälper jag till att hitta en effektiv, rolig och varierande träning för just dig.

Personlig träning för 2-4 personer

Detta är en utvecklad variant av personlig träning som är både effektiv och rolig. Här anpassar jag träningen efter era målsättningar och önskemål. Jag skräddarsyr träningen efter era fysiska behov och tränar er samtidigt. Denna form passar dig som vill träna tillsammans med vänner eller en respektive. På så sätt kommer båda parters träning bli av samtidigt som ni peppar varandra till målen.

Löpträning

Att löpträna är ett alldeles utmärkt sätt att hålla hälsan och välbefinnandet på en hög nivå. Det går inte en vecka utan att nya undersökningar visar hur bra löpträning är för både kropp och själ!

Träning är bättre än medicin, inga piller har lika stor hälsoeffekt som fysisk aktivitet. Just löpträning ger snabba resultat eftersom det är en så effektiv träningsform som förbättrar konditionen markant. Det är också en perfekt metod för viktkontroll och stressreducering.

Löpning minskar risken för att drabbas av en rad sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdom, tarm- och bröstcancer samt åldersdiabetes. Dessutom förebygger du depression, minskar oro och får ett förbättrat immunförsvar.

Det finns många anledningar till att börja löpträna. Jag hjälper dig gärna med din träning! Tillsammans lägger vi upp ett program som passar just dina förutsättningar, med din unika kroppsbyggnad och muskelsammansättning.

Högintensiv intervallträning (HIIT)

HIIT (High Intensity Interval Training) står för högintensiv intervallträning. Det är en träningsform som är högst effektiv för fettförbränning och en form av träning där du presterar det maximala av din kropp.

Du varvar korta intervaller på 20-30 sekunder med mycket hög intensitet med långsammare intervaller och återhämtning.

Fördelarna med HIIT jämfört med traditionell konditionsträning är många.

• Du förbränner mer fett. Det tar längre tid för din kropp att återhämta sig, vilket gör att fettförbränningen ökar även efter träningen.

• Din maximala syreupptagningsförmåga ökar och du kommer därför att uthärda större ansträngningar i framtiden.

• Du får en ökad mängd muskelmassa.

• Din ämnesomsättning ökar vilket gör att din fettförbränning tilltar.

• Du mister mindre muskler än genom traditionell viktminskning eller motionsträning.

HIIT som träningsmetod gör att du radikalt kan effektivisera din fettförbränning. Vissa studier visar att försökspersoner vid HIIT i cardiomaskiner uppnått mellan 5-9 gånger högre fettförbränning än de som under samma tidsintervall kört lågintensivt.

Högintensiv intervallträning är ingen vanlig träning utan kräver väldigt mycket av individen som utför själva träningstekniken. Därför är den mest lämpad för dig som redan har en bra grundfysik.

Vill du veta mer om HIIT och hur metoden kan utföras? Tveka inte att kontakta mig för en konsultation.

Träning för gravida

Träningen anpassas efter vilken trimester klienter befinner sig i. Syftet är att göra träningen så säker och effektiv som möjligt. Upplägget bygger på att stärka klienten under graviditeten men också för livet efter förlossningen. Jag tar hänsyn till kroppens förändringar under graviditeten och förändrar träningen därefter. Träningsprogrammet skräddarsys för att stärka svaga muskler och stretcha de som kommer att bli spända och förkortade under graviditeten.

Funktionell träning

Funktionell träning är idag ett stort begrepp hela träningsvärlden använder. Funktionell betyder praktisk och ändamålsenlig, det vill säga något som lämpar sig väl för sitt ändamål eller fyller en funktion. Funktionell träning innebär att du tränar i naturliga rörelser och bygger upp en funktionell styrka som du kan utnyttja i vardagen. Varje dag innebär olika typer av kroppsbelastning, från att bära matkassar till att lyfta saker ifrån marken. Vissa saker gör man mindre ofta och det är av den orsaken bra att låta kroppen vara förberedd inför belastningen. Syftet med funktionell träning är att öva upp balans, styrka och flexibilitet som sedan kan brukas i ditt vardagliga liv. Man kan bli förvånad över hur många muskler man utnyttjar varje dag. Att bära upp en kasse från marken innebär att du anstränger magen, armar och ryggmuskulaturen. I längden blir det många lyft och med tiden kan ett liknande lyft innebära att man blir skadad. Varje dag utför du rörelser som innebär sträckningar efter föremål, lyft av tunga saker och obekväma förflyttningar och rörelser. Det kan exempelvis vara när du vänder dig om i en stol eller lyfter tunga lådor.

Funktionell styrka kan även tillämpas vid sporter där du utför specifika rörelser för just den sporten. Det kan handla om klättring, fotboll, tennis eller golf. Med funktionell träning tränar du upp den muskulatur som berörs vid sportens utförande för att uppnå bättre resultat eller minimera skaderisken.

Stretching

Stela muskler leder ofta till att kroppen inte klarar av att utföra vissa rörelser optimalt. Kroppen börjar då att kompensera, vilket gör att andra muskler får arbeta och lederna kommer påfrestas negativt. Med en fullgod rörlighet kommer muskulaturen belastas i dess fulla längd. Detta leder till att muskulaturen tränas optimalt, likaså kommer skaderisken att minimeras eftersom rörelsen kan utföras korrekt. Därmed kan du också få ett bättre resultat av din träning.

Stretching borde genomföras dagligen för att bibehålla rörligheten. Särskilt för dem som har ett stillasittande jobb, plågas av molande muskelvärk eller slarvar med stretching efter träningen. Det finns många fördelar med stretching:

• Det leder till mjukare och mer elastiska muskler

• Du undviker spänningar

• Blodcirkulationen ökar

• Det motverkar en ogynnsam hållning

• Du får bättre balans mellan musklerna i kroppen

Bootcamp

Bootcamp kommer ifrån USA och är ett namn för militärens fysträning. Några som använder sig av bootcamp är Navy Seal, Air Force, Naval Academy och US Army.

Bootcamp är ett pass där man tränar med hjälp av sin egen kroppsvikt. Passet är tufft och effektivt med kondition- och stykeövningar i alla former. Dessutom inkluderas andra komponenter så som lagkänsla, starkt psyke och självförtroende. Ett perfekt pass för idrottslag som vill förbättra sin fysik och lagkänsla! Bootcamp är också utmärkt som kick-off för företag, där även teambuildingövningar och problemlösning ingår förutom den fysiska delen.

Bootcamp bedriver jag var som helst, i ur och skur, sommar som vinter. Träningen kan genomföras i sand, skog, snö eller på öppna fällt. Det är tjusningen med passet och det enda man använder är exempelvis träd, grenar, stockar, backar, sand och sin egna kroppsvikt.

Förbered dig på ett kraftfullt, effektivt och utmanande pass som tar träningen till nya dimensioner.

Core-träning

Idag är core väldigt populärt som träningsform och finns i olika former på de flesta träningsanläggningar. Core är engelska och betyder kärna, här pratar man om kroppens kärna. All kraft utgår från kroppens core. Så fort kroppen förflyttas eller en rörelse utförs av egen vilja eller av en kraft som påverkar kroppens position, kommer alltid coremuskulaturen aktiveras före all annan muskulatur.

All rörelse utgår från kroppens kärna och fortsätter sedan till armar och ben. Därför är coreträning oerhört väsentligt. Denna träning kan förbättra alla aspekter vad gäller fysisk prestation och minska risken för skador. Vi har en muskel som heter M. transversus abdominis. Den ligger runt hela buken likt ett bälte och vid anspänning av denna muskel ökar buktrycket och därmed minskar exempelvis belastningen på vår kotpelare och våra diskar som finns mellan varje kota och fungerar som stötdämpare. Övriga muskler som man räknar till coremuskulaturen är M obliquus internus abdominis (inre sneda magmuskulaturen) samt M. multifidus (i den nedre delen av ryggraden).

Det bör tilläggas att höft- och axelledens stabilisatorer har en stor betydande roll för funktion och prestationsförmåga. Dessa två stabiliseringssystem förbinder bålen med extremiteterna (armar och ben). Själva bryggan mellan armar och ben är bålen. Därav gäller det att ha en bra bålstabilitet. När man bygger något så bygger man alltid från grunden för att det ska bli stabilt och hålla för alla påfrestningar. Detsamma gäller vår egen kropp. Stärk coremuskulaturen och bygg upp din kropp inifrån och ut så kommer du få ut mer kraft i allt du gör och risken att drabbas av skador minskar.

Boxercise/Boxaerobics

Den ultimata träningen för hela kroppen. Här har du en kanonkul och effektiv styrka/kondition/balans och smidighetsträning! Förutom de fysiska fördelarna höjs även koncentrationsförmågan under ett träningspass. Boxercise är min favorit bland träningsformer. Det är härligt att få utlopp för “tillfälliga aggressioner”! Vem som helst kan träna boxercise! Du avgör själv hur hårt du vill träna. Man tränar i par. Du övar olika slagkombinationer mot mig. Du använder boxningshandskar och jag s.k. mitsar (kuddar), du slår inte direkt mot kroppen.

Jag motiverar dig till tuff träning. Du tränar varenda muskel i kroppen och det är en bra idrott att träna konditionen, koordinationen, balansen, styrkan och smidigheten i kroppen. Boxercise är bra mot stress, ökar självkänslan och självförtroendet och det bränner fett! Om du har ett stillasittande arbete, kan denna träningsform hjälpa dig att få upp blodcirkulationen och rörligheten i nacke och axlar. Boxercise-passen innehåller slagövningar, stationsträningar med situps, armhävningar m.m. pulshöjare dvs. springer en sträcka, slår en slagövning, springer igen osv. Passen avslutas naturligtvis med stretching. Vill du ha en tuff träning, så är boxercise något för dig. Gillar du att träna så att svetten rinner och vill få ut stress och spänningar är det här verkligen något du ska prova!

Boxercisens positiva fördelar:

• Mycket effektiv träning för att komma i form snabbt

• Hög fettförbränning

• Du får spänstigare kropp

• Du blir starkare

• Du får bättre balans

• Du blir mer uthållig

• Bra stresshantering

• Du får bättre självförtroende