PT-special

Sep 30th, 2010

kategori:Okategoriserade

PT-special

Personlig träning är populärare än någonsin. Från att ha varit en lyxig förmån för kändisar, har det blivit allt vanligare att anlita en personlig tränare för att hitta formen.

Man behöver inte vara känd för att få individuell träning. Nej, det spelar ingen roll vem du är, vad du har för mål eller i vilken fysisk form du är. Under det senaste decenniet har personlig träning ökat enormt i popularitet och blivit tillgänglig för de allra flesta. Idag väljer flera tusen svenskar att ta hjälp av en personlig tränare för att komma i form och få hjälp med sin träning.

Vad gör en personlig tränare?

En personlig tränare (PT) hjälper dig att lyckas med din träning. Denna träning är individanpassad och utgår från den enskilda kundens behov och önskemål. Du tränar ensam med din personliga tränare – på tider som passar dig och utifrån ett personligt anpassat träningsprogram.

Just den individuella aspekten gör att du kan förvänta dig snabba resultat av träningen. En PT kan på ett unikt sätt ta hänsyn till alla dina personliga faktorer, som ålder, kön, konditionsnivå, träningsbakgrund, matvanor, livssituation, kroppssammansättning, sömnvanor, eventuella skador och dagsform, när din träning ska läggas upp. Detta är någonting som vanliga gym- och gruppträningsinstruktörer inte har möjlighet att ta reda på för varje enskild träningsdeltagare.

En PT fokuserar inte enbart på fysisk aktivitet utan jobbar även med kostfrågor och mental coachning. Utöver tärningsupplägg har du möjlighet att få hjälp med att förändra dina matvanor och att få ett kostschema utformat efter dina behov. Hur god hälsa du har beror nämligen inte bara på vad du presterar i gymmet. Äter du osunt kommer resultaten förmodligen att utebli. Den mentala biten är också en viktig del. Med en PT får du hjälp att sätta upp visioner, mål och att arbeta mot positiva målbilder. Utan rätt ”tänk” är det lätt att man tappar motivationen vid eventuella motgångar.

Varför anlita en personlig tränare?

Många personer upplever att de lättare finner motivation till träning tillsammans med en PT. Träningen blir mer meningsfull och ger en mer konkret bild av vad man vill uppnå. Dessutom får man en ökad förståelse kring olika träningsprinciper och hur den egna kroppen svarar på olika träningsupplägg och på varierande belastning och intensitet. Det är få personer som på egen hand har de kunskaper som krävs för att lägga upp ett effektivt träningsprogram.

Men en PT fungerar inte bara som en tränare. Nej, även rollen som peppande träningskamrat är viktig. Bara känslan av att ha någon vid sin sida som pushar på och peppar gör att man orkar prestera bättre och ta ut sig mer än vad man skulle ha gjort på egen hand.

Med en personlig tränare blir det även lättare att följa upp träningen och hålla koll på sin utveckling. I en stressig vardag känns det viktigt för många att kunna garantera att den tid man faktiskt avsätter för träning också ger resultat.

Vem har nytta av personlig träning?

Personlig träning är någonting som passar alla. Med tanke på att träningen är individuellt anpassad spelar det ingen roll hur gammal man är, vad man har för mål med sin träning eller hur den fysiska formen är. Alla kan få hjälp med att förbättra sin hälsa eller ta sin träning till nya nivåer.

Det har blivit vanligt att nybörjare och personer som är oerfarna vid träning väljer att anlita en PT. För många är det en trygghet att ha en kunnig person vid sin sida när man ska ta klivet in i träningsvärlden. Ett av de vanligaste skälen till att folk idag anlitar en personlig tränare är att de vill bli av med sin övervikt eller helt enkelt rent generellt bli mer sunda och må bättre. Andra har mer specifika önskemål.

Idag erbjuder de allra flesta gym- och träningsanläggningar personlig träning, och allt fler personliga tränare har även börjat erbjuda sina tjänster via internet. Det kan vara ett alternativ för personer som av olika anledningar inte har möjlighet, eller känner sig obekväma, med att träna med en traditionell PT på gymmet.

Har man aldrig eller sällan tränat tidigare är träning med en PT ett mycket bra alternativ. Att från början lära sig att träna på rätt sätt, med god teknik och med lämplig belastning är guld värt. Inte nog med att du kommer att uppnå resultat betydligt snabbare än om du famlar runt i gymmet på egen hand – du kommer även att minimera risken för att du skadar dig. Många idrotts- och överbelastningsskador beror på bristande teknik i gymmet, felaktigt utförda övningar och missanpassat träningsupplägg.

Även för den som har kommit längre är personlig träning att rekommendera. Kanske har man kört fast med sin träning, tröttnat på sitt gamla träningsupplägg eller känner att man har stannat upp i sin utveckling. Då är det lätt att tappa motivationen i gymmet. Ett av de vanligaste skälen till att sluta träna är just att träningsresultaten uteblir och att motivationen därmed sjunker. Med en PT kan du få ny inspiration, förändra ditt träningsprogram och sätta upp nya mål att sträva efter. Det blir garanterat en ”nytändning” och stark motivationshöjare!

Specialkompetens för olika behov

I takt med att fler väljer att anlita en PT, finns även fler unika behov att tillgodose. Det blir därför allt vanligare att man hittar personliga tränare som är specialiserade på ett visst område. Idag finns det personliga tränare som till exempel har träning för gravida eller träning för personer med ryggproblem som sina huvudområden. Det blir även allt vanligare med grenspecifik inriktning inom olika idrotter, någonting som tidigare mest tillämpats på elitidrottare inom respektive disciplin. Inom fitnessvärlden är till exempel personlig träning med inriktning mot dans ett nytt alternativ.

Hur mycket kostar det?

Priset kan variera en del beroende på vem du vänder dig till och vad du har för mål. En del vill bara träna ett fåtal timmar tillsammans med en PT för att komma igång med träningen på egen hand eller för att få ett nytt träningsprogram. Andra är beredda att betala för att träna regelbundet med sin PT under en längre tidsperiod. När man köper många timmar på en gång får man ofta ett lägre pris, men generellt kostar det omkring 500 kr/timme att anlita en PT.

Så här går det till:

När du träffar din personliga tränare för allra första gången kommer han/hon att vilja skapa sig en bild av din hälsa och träningssituation. Vid första tillfället sitter man huvudsakligen ned och samtalar med varandra. Det är viktigt att lära känna varandra och se till att båda har klart för sig mot vilka mål man gemensamt ska sträva.

Som nästa steg i träningen gör din personliga tränare vanligtvis en bedömning av din hälsa med hjälp av olika testmetoder. Resultaten ger svar på allt från din konditionsnivå och rörlighet till din kroppssammansättning och dina kroppsmått. Mätningarna görs inte för att ta reda på hur ”duktig” eller ”dålig” du är utan för att få en tydlig bild av var du står idag. På så sätt blir det både enklare att lägga upp träningen på rätt nivå och att följa upp din utveckling längre fram. Testerna kan med fördel utföras igen vid senare tillfällen för att ge ett konkret mått på dina framsteg. Ofta blir man som kund förvånad över hur goda resultat som kan uppnås på bara några veckor!

Vanligast är att du tränar på egen hand mellan dina PT-timmar. Det är inte meningen att du ska bli beroende av din PT, utan att du ska kunna ta med dig de kunskaper du får även när du tränar själv. Din PT kommer att hjälpa dig att lägga upp ett träningsprogram även för din individuella träning. När ni sedan träffas följer ni upp hur träningen har gått. Kanske får du i uppgift att föra dagbok över dina träningspass och ibland även över dina kostvanor.

Under hur lång tidsperiod du väljer att träna med en PT är helt upp till dig själv (och din ekonomi). För många människor är personlig träning inte något man bara väljer tillfälligt utan en självklar och ovärderlig rutin i träningsvardagen, som man fortsätter med under många år.

Tips!

Innan du träffar din PT för första gången: fundera på vad det är du vill ha ut av träningen. Vad är det som fått dig att välja personlig träning? Vad vill du uppnå? Om du redan själv har en tydlig bild av vad det är du vill, kommer du att få ut mer av varje PT-tillfälle.

Det är viktigt att du trivs ihop med din PT och känner stort förtroende för honom/henne. Är det dålig personkemi mellan er, kan det vara klokt att leta efter en annan PT istället. Det är svårt att ta till sig tips och råd från en person som man inte känner sig bekväm med eller litar på.

Ur KroppsNytt, nummer 03/2010.

Kommentarer är stängda.