Sex tips för att etablera en god vana

Nov 8th, 2010

kategori:Okategoriserade

Sex tips för att etablera en god vana

Det svåra med träning är inte träningen i sig utan att ta sig till gymmet varje vecka inte missa ett enda pass. Att göra detta månad efter månad är den verkliga prestationen. Självklart behöver du även ta i på gymmet, äta rätt och sova ut för att få resultat men om det är något många misslyckas med så är det att göra träningen till en vana.

Varje år är det tusentals som börjar på ett gym och kör stenhårt. Kan ni gissa vid vilka två tillfällen som gym ökar sina besökare mest? Innan sommaren och efter nyår. Dessa människor ser man på gymmet i några veckor och sedan försvinner de tills nästa år. Förmodligen går de in med motivationen på topp och kämpar verkligen för att hålla sitt löfte.

Vi som ses hela året på gymmet brukar skämta lite om att det är dessa personer som betalar för våran gymutrustning. Ett skämt men ett sant sådant. Betala inte för andras träning, det som är gemensamt för säsongare är att de alltid ser likadana ut och aldrig blir vältränade.

För att etablera en god vana tänk på följande.

Vet varför du tränar/Ska börja träna

Träning har flera positiva hälsoeffekter och du borde behandla din tid på gymmet som något värdefullt. Det är trots allt nu du ska bygga grunden för en livslång investering i din kropp. Tänk hur skönt det vore att kunna åldras med värdighet och inte bli en skröplig gamling utan kunna leva ett fullt liv utan massor med begränsningar. Det vill jag i alla fall, det är en av anledningarna till att jag tränar.

Schemalägg och planera

Detta är extremt viktigt. De som tror att de ska spontanträna fram en bra fysik försvinner ganska snart ifrån gymmet om de inte har fantastiska gener. Men de behöver de förmodligen inte gå till gymmet till att börja med. Välj ut ett par dagar då du känner att du har tid att träna och håll dig till dessa. Låt inte saker komma i vägen. När du väl valt dagar välj ut de övningar du skall göra på dessa dagar och antal repetitioner i dessa. Välj ut vilken ordning du utför övningarna och om det är någon speciellt muskelgrupp du vill prioritera och slå rekord i. Detta kan skapa ett intresse och mervärde i din träning.

Ha roligt

Försök hitta en träningsform som passar dig. Fria vikter är det absolut bästa och det borde du träna minst en gång i veckan men resten av tiden kanske du vill göra något annat. All fysik aktivitet är bra aktivitet. Vi är gjorda för att röra på oss, om det är dans eller powerwalk gör absolut ingen skillnad. Vi människor vill gärna göra det som är kul och undviker det som inte är det. Se till att träningen är kul.

Rekrytera en träningskompis

Människan är en social varelse och grupptryck en fantastisk motivator. Om många av dina vänner tränar och är hälsosamma är chansen större att du också är det. Nu säger jag inte att du skall byta ut hela din kompiskrets utan istället ta med någon som du vet är intresserad till gymmet eller haka på någon som du vet redan går till gymmet ofta. Det är en otrolig skillnad på att gå till gymmet själv och att gå med någon som vet hur man peppar. Man är inte alltid pigg på att träna och då är det bra att ha någon som drar med en till gymmet.

Dokumentera

Det är jättebra att ha en träningslogg där du kan följa dina framsteg. Förhoppningsvis utvecklas du hela tiden och om inte har du chansen att prova olika saker för att göra det. Dokumenterar du dina resultat ser du i alla fall åt vilket håll det går. Tänk på att dagsformen varierar och bli inte upprörd om din prestation ligger inom -+10%. Du kan inte slå rekord på varje träning, ibland måste man träna lite lättare för att kunna ta i extra hårt nästa gång.

Var realist

Träning handlar inte om en beachsäsong eller ett nyårslöfte att gå ner i vikt. Det är ett livslångt åtagande att hålla sig frisk och må bra och ja se bra ut. Att ta hand om sig själv helt enkelt. Om du strävar efter ett visst mål så tänk att det kan ta ett tag innan du når det.

Kommentarer är stängda.