STYRKETRÄNING FÖR TJEJER

Maj 23rd, 2010

kategori:Okategoriserade

STYRKETRÄNING FÖR TJEJER

Jag får alltid frågor om styrketräning för tjejer, de flesta undrar om det är bra för dem att träna med vikter när de vill gå ner i vikt eller bli mer hälsosamma. Många tror att styrketräning för kvinnor är samma sak som styrketräning för män, att de kommer få de stora musklerna som många män på gymmet drömmer om. Därför avstår de från en av de mest effektiva träningsformer som finns. Att bli smal och lyfta tungt är för många motsägelsefullt trots att det faktiskt är så.

Sanningen är att de krävs mycket arbete, tur och disciplin för att bygga muskler. Genomsnittskvinnan har 10 gånger mindre testosteron än

genomsnittsmannen vilket gör det i princip omöjligt för många tjejer att bli muskulösa om det inte verkligen dedikerar hela sina liv till det. Och låt oss nu vara ärliga för en stund, hur många muskulösa män ser du springa runt på gatan? Väldigt få. Män lyckas sällan med det ni ofta fruktar mest; muskler.

Den absoluta majoriteten av tjejer som gymmar kommer snarare att bli mindre eftersom muskler har högre densitet och därför tar mindre plats än fett. Forskning har visat att en kvinna kan lägga på sig >30% ren muskelmassa och fortfarande se smalare ut, må bättre och vara fastare än innan. En tjej som lägger på sig 30% muskler blir alltså mer vacker och feminin snarare än stor och klumpig.

Tjejer behöver alltså inte begränsa sig till enbart aerobics, spinning eller dansklasser och i värsta fall enbart powerwalk. Alla dessa är bra kardio men inget som bygger en tonad atletisk kropp för sig självt. Gymträning är mycket effektivare och kräver mindre tid för mer resultat. Och trots detta kommer du aldrig styrketräna ena dagen och vakna upp som bodybuilder nästa.

Styrketräning är alltså en grundsten till en bra fysik och ett större välmående. Det finns även fler fördelar för både män och kvinnor såsom ökad ämnesomsättning, minskad risk för benskörhet, ökad styrka och uthållighet. Tjejer; sluta oroa er för att bli för muskulösa. Det kommer inte hända över en natt. Återkom till mig om några år av hård gymträning om ni har blivit “för stora”.

Då ska jag personligen gratulera er!

Kommentarer är stängda.